Обери свій подарунок
Замовлення каталогу
Кошик: 2 (товарів)
Товарів на суму 237.40 грн
Хризантема Зідане (Zidane)
139.49грн
Томат Пенолло дель везувіо (Pienno del vesuvio)
97.91грн
Оформити замовлення

Урожай картоплі починається з сортового насіння

   Застосування якісної насіннєвої картоплі є основною умовою високоприбуткового картоплярства.
   Якісне насіння, вирощене в спеціалізованих насінницьких господарствах, забезпечує приріст урожаю до 25-50%, порівняно з виродженим неоновленим протягом багатьох років насінням. Це явище пов’язано з тим, що картопля розмножується вегетативно, тобто бульбами, які містять значну кількість поживних речовин і води. Таке середовище є сприятливим для розвитку та нагромадження хвороботворних організмів (вірусів, грибів, бактерій), які після певної концентрації викликають ті чи інші хвороби.
   Після кількох років використання одного й того ж насіннєвого матеріалу без проведення на посівах спеціальних насінницьких заходів картопля внаслідок інтенсивного ураження вірусними, грибними і бактеріальними хворобами втрачає насінницькі якості. Хворі рослини, як і будь-який організм, мають низьку життєздатність, що і спричиняє значне зниження урожайності. Прояв цих хвороб можна спостерігати у вигляді скручування та зморщування листя, появи плям жовтого кольору, відмирання листя і стебел, значного погіршення вигляду рослини взагалі. Спостерігається не тільки зменшення загальної ваги бульб під кущем, але й їх кількості, маси однієї бульби, крохмалистості, вмісту інших поживних речовин.
   Це стосується не лише сортів, які тривалий час знаходяться у виробництві, але й нових. Тому основним і найбільш доступним заходом в одержанні високих та сталих врожаїв картоплі є застосування якісного насіннєвого матеріалу. Саме таким є еліта та репродукційний насіннєвий матеріал першої, другої та третьої репродукції після еліти. Еліту одержують шляхом відбору кращих найбільш продуктивних кущів або ж застосовують метод оздоровлення картоплі в пробірковій культурі з подальшим розмноженням цього матеріалу, використовуючи спеціальний комплекс насінницьких заходів.
   Виробництвом еліти в Україні займаються спеціалізовані насінницькі господарства, яким за результатами атестації в Міністерстві аграрної політики та продовольства України надано право вирощувати насіннєву картоплю високих категорій. Такими виробниками є науково-дослідні установи Національної академії аграрних наук, головним з яких є Інститут картоплярства з його мережею опорних пунктів та дослідно-експериментальних господарств, а також атестовані на виробництво насіння картоплі підприємства недержавної форми власності.
   В Україні, згідно закону «Про насіння і садівний матеріал», сформовано основні положення щодо поділу насінневої картоплі на три категорії: добазове, базове, сертифіковане насіння (таблиця 1).
   Поділ насіннєвої картоплі на категорії здійснюється контролюючими органами – центрами сертифікації насіння на основі принципу відповідності насіннєвої картоплі нормативним вимогам (допускам) національного стандарту ДСТУ 4013-2001 за основними якісними характеристиками (відсутність домішок інших сортів, рівень ураженості рослин у полі та бульб картоплі під час продажу хворобами, механічними пошкодженнями, відповідність бульб розміру для насіннєвої фракції та ін.). Насіннєва картопля супроводжується сертифікатом.
Таблиця 1
Класифікація насінневої картоплі в Україні
Категорія
Репродукції
Добазовий насіннєвий матеріал
вихідний матеріал (мікро- рослини in vitro, мікро- і міні-бульби in vitro, перше польове покоління з мінібульб, клони)
супер-супереліта
супереліта
Базова насіннєва картопля
еліта
Сертифікована насіннєва картопля
І репродукція після еліти
ІІ репродукція після еліти
   Поділ насіннєвої картоплі на репродукції базується на автоматичному зниженні репродукції насіннєвого матеріалу на один ранг з кожним наступним роком. Завдяки цьому принципу насіння оновлюється за використання завжди нового оздоровленого вихідного матеріалу (клонів або матеріалу, відтвореного методом біотехнології (мінібульби). Залежно від виду вихідного матеріалу еліту відтворюють від 3 до 5 років (рисунок 1-2).
Рисунок 1
Рисунок 2
   При вирощуванні картоплі важливим фактором щодо швидкості втрати нею можливості забезпечувати високий врожай є ґрунтово-кліматична зона (рисунок 3), де безпосередньо вона росте. За швидкістю зниження продуктивних характеристик насіннєвої картоплі Україна поділена на чотири зони виродження з різними дозвільними термінами репродукування насіння, після закінчення яких картоплю необхідно оновлювати на сертифіковану насіннєву продукцію (еліту, I, II репродукцію).
Рисунок 3
   В нинішніх умовах важливим фактором збереження насіння від уражень вірусами і бактеріями є убезпечення сусідства насаджень якісної оздоровленої картоплі з ділянками виродженої, зараженої хворобами картоплі. За один-два роки такого культивування якісний матеріал втрачає свою продуктивність. Віруси активно передаються попелицями та контактно (механізмами при обробках).
   Яскравим прикладом швидкого виродження еліти картоплі при вирощуванні рослин в особистому селянському господарстві в безпосередній близькості до хворих рослин є таблиця рисунку 4. При вирощуванні елітної картоплі та її репродукцій в умовах ізоляції в насінницькій сівозміні, картопля тривало зберігала продуктивність до 5 репродукції, тоді як на присадибній ділянці вже у 3-й репродукції продуктивність рослин знизилась на 23 %, а у 4-й , 5-й на 50-58 %.
Рисунок 4
   Збереженню здоров’я рослин сприяє відмежування ділянок з якісною картоплею від насаджень з хворою посівом смужок озимого жита, багаторічних трав (люцерна, конюшина) тощо. На ранніх етапах вирощування картоплі, коли висота рослин становить 15-20 см, необхідно провести прочищення насаджень, шляхом видалення хворих кущів з поля, а також відмітити кращі рослини. В момент максимального формування урожаю бульб насіннєвого розміру ці гарні рослини потрібно віднайти, викопати та просушити протягом 10 днів у тіні – це і є найкраща насіннєва картопля. Отже формувати насіннєву картоплю слід використовуючи метод відбору кращих на вигляд рослин (без ознак мозаїки, зморщок на листі), а не шляхом відбору насіннєвих бульб за розміром від суцільно викопаного урожаю.