Обери свій подарунок
Замовлення каталогу
Кошик: 2 (товарів)
Товарів на суму 237.40 грн
Хризантема Зідане (Zidane)
139.49грн
Томат Пенолло дель везувіо (Pienno del vesuvio)
97.91грн
Оформити замовлення

Туя - види і різновиди

Туї - вічнозелені хвойники з щільною кроною, що належать до сімейства кипарисових. Молоді рослини покриті колючими голчастими листками, які з віком змінюються лусковидними листочками, що видають характерний аромат. Більшість видів утворюють шишки.

Доволі поширене  питання: «Туя: дерево або чагарник?» 

Можна відповісти, що серед представників сімейства є як деревні, так і чагарникові форми.

Відомо 5 видів туй (на їх основі селекціонери створили багато сортів):

  • туя західна;
  • туя східна;
  • туя складчаста;
  • туя японська;
  • туя корейська.

Різні сорти і види туї відрізняються між собою розмірами, швидкістю росту, формою і забарвленням крони. Ландшафтні дизайнери за допомогою стрижки складають з рослин оригінальні композиції.

Види туї

Туя західна

Особливу популярність серед ландшафтних дизайнерів отримала туя західна завдяки:

  • невибагливості у догляді;
  • високій декоративності;
  • підвищеній посухостійкості і морозостійкості;
  • стійкості до пилового забруднення;
  • опірності хворобам і шкідникам;
  • підвищеній концентрації фітонцидів, які видають дуже сильний свіжий аромат;
  • довговічності (живе до 1500 років);
  • різноманіттю сортів;
  • швидкому росту і відмінним регенераційним властивостям;
  • можливості надавати будь-яку форму кроні;
  • здатності навіть дорослим рослинам легко приживатися після пересадки.

На своїй батьківщині,  в Північній Америці, рослина відомо як «олівцеве дерево» або «американське дерево життя». З його листя одержують екстракт ефірної олії, який застосовують в медицині і косметології, а з м'якої деревини роблять олівці. Стовбур західної туї стійкий до загнивання, завдяки чому індійці з нього будували каное.

У природних умовах дерево доростає до 20 метрів (зрідка зустрічаються 30-40-метрові гіганти), в культурі його висота не більше 10 метрів. Відомі й чагарникові сорти. Пірамідальна крона з віком округлюється і стає більш пухкою. Лускаті листочки зелені, знизу світліші, взимку набувають бронзово-коричневе забарвлення. Горизонтальні гілочки злегка піднімають.

Належить до швидкозростаючим видам - ​​щорічно зростає на 20-30 сантиметрів.

Віддає перевагу легкій півтіні, але добре себе почуває і при повному затінені. Найпишніші рослини виростають на суглинках, багатих поживними речовинами. Перезволоження коріння в літній час може стати причиною загибелі дерева.

Західні туї добре ростуть як на чорноморському узбережжі, так і на Далекому Сході.

Смарагд

Туя Смарагд - найпоширеніша. Вона повільно зростає (не більше 10 сантиметрів на рік), легко переносить обрізку, придатна для фігурної стрижки, завдяки чому дозволяє створювати оригінальні форми і шикарні огорожі. Крона дорослих дерев конусоподібна, висота - 5-6 метрів. Взимку колір листя не змінюється.

Рослини люблять поживні болотисті ґрунти, віддають перевагу холодному вологому клімату, але й стійкі до посухи і можуть рости на бідному ґрунті.

Голден Смарагд

Виведений на основі Смарагда. Зростає повільно, виростає до 2-3 метрів. Відрізняється колоновидною формою, густо-розташованими ніжними пагонами і золотисто-зеленими листочками, що додають особливий шарм. У 2008 році у Варшаві в номінації «Зелень - це життя» Голден Смарагд став бронзовим призером.

Брабант

При формуванні живої огорожі особливою популярністю користується невибагливий Брабант, що досягає 4 метрів у висоту і утворює кілька стовбурів. Має колоновидну, зрідка конусоподібну, форму. Пагони, що схожі віяло надають кроні хвилястий вигляд. Зелений колір листочків зберігається цілий рік.

Один із швидкорослих сортів (річний приріст 30-35 сантиметрів), тому потребує стрижки двічі на рік.

Даніка

Карликовий повільно зростаючий сорт, виростає не більше метра у висоту та має ідеальну сферичну форму. Річний приріст - не більше 5 сантиметрів.

Віялоподібні пагони надають кронам хвилясті форми, що виглядає дуже привабливо. Яскраво-зелені листочки взимку набувають бронзового або бурого відтінку.

Даніка віддає перевагу добре освітленим ділянкам, при нестачі світла втрачає декоративність.

Завдяки компактності широко застосовується при оформленні садових доріжок, рокаріїв і міксбордерів.

Глобоза

Характеризується швидким ростом, невеликими розмірами і округлою кроною діаметром не більше півтора метра. Зелені листочки взимку набувають коричневий відтінок.

Глобоза морозостійка, але не виносить посухи. Віддає перевагу багатим грунтам. Підходить для вирощування в контейнерах.

Туя східна

Біота (широкогілочник східний) східна відома як туя східна. Зростає повільно. Характеризується оригінальним розгалуженням і різноманітним забарвленням. Не витримує сильних морозів.

Туя складчаста

Туя складчаста - справжній гігант, який «прийшов» з Північної Америки, де росте на тихоокеанському узбережжі і відомий як «гігантське дерево життя».

На своїй батьківщині дерево досягає величезних розмірів (до 60 метрів при діаметрі стовбура - 3-4 метра), а в культурних умовах його розміри значно скромніші - не більше 15 метрів. Живуть до 800 років.

Пірамідальна або конічна крона зберігає щільність і в дорослих рослинах. Листочки зверху смарагдові, а знизу - з білою смугою.

У природі росте на берегах водойм, невибаглива до кислотності. Тіньовитривала, але не переносить сильного пересихання грунту. Надає перевагу прохолодному літу і теплій зимі, при сильних морозах трохи підмерзає, але при відтаванні відновлюється.

Цей вид є швидкозростаючим - за рік виростає на 30-35 сантиметрів.

Корнік

Туя складчаста Корнік - розкішне дерево, що володіє пірамідальною кроною. Краї горизонтальних пагонів поникають. Листи влітку темно-зелені (знизу пролягають сріблясті смужки), а взимку золотисті або бронзові.

Виростає більше 10 метрів у висоту. Ідеально підходить для солітерних посадок.

Зебріна

Туя складчаста Зебріна отримала свою назву через строкатість - на зеленому листі чітко видно біло-жовті смуги. Крона конічна, спочатку пухка, а з віком стає більш щільною. Темп зростання залежить від умов зростання. На багатому грунті і при хорошому освітленні щорічно зростає на 15-20 сантиметрів, а при дефіциті поживних речовин і нестачі освітлення - не більше 10 сантиметрів.

Зебріна відома пишними формами - 2-3 метра у висоту і півтора в ширину.

Туя японська

Туя японська на батьківщині вважається священною рослиною, вирубка якої в минулі часи заборонялася. У природі рослина доростає до 20-35 метрів. У культурі його висота не перевищує 9 метрів.

На фото японської туї добре видно, що дерево має розлогі пагони, які утворюють пірамідальну крону. Листочки зверху яскраво-зелені, а знизу - сріблясто-блакитні. Рослина  виділяє лимонно-евкаліптовий аромат.

Складчаста туя без проблем переживає морозні зими, але вимоглива до вологості. Потребує поживних дренованих грунтів і чистого повітря. У міських умовах через забруднену атмосферу рідко приживається.

Туя корейська

Туя корейська може рости у вигляді пухкого дерева або куща з розлогою кроною. Характеризується легкістю і витонченістю пагонів, що утворюють повітряні мережива. Зовнішня частина лусочок зелена, а внутрішня - срібляста.

Виділяється повільним зростанням і підвищеною морозостійкістю.

Групи видів

У ландшафтному дизайні відомі кілька систематичних груп:

  • за формою крони:
    • пірамідальні, або конусоподібні (найпопулярніші);
    • колоноподібні;
    • кулясті.
  • за забарвленням листів:
    • зелені;
    • жовтувато-золотисті;
    • блакитні (рідкісні).
  • за розміром:
    • високорослі;
    • карликові.
  • за швидкістю зростання:
    • повільно зростаючі;
    • швидкозростаючі.

Пірамідальні

Класикою вважається туя пірамідальна. Рослини саме такої форми в основному висаджують в парках і скверах. Вони невибагливі до догляду, стійкі до морозу, спеки і посухи, добре приживаються в міських умовах, незважаючи на забруднене і запилене повітря. Віддають перевагу сонячним ділянкам або легкій півтіні. При нестачі світла втрачають декоративний вигляд: крона розріджується, хвоя тьмяніє.

Найчастіше в ландшафтному дизайні використовують Брабант, Мартін, Смарагд, Голден Смарагд.

Колоновидні

Для живої огорожі зазвичай висаджують тую колоновидну - це витончена рослина, форма крони якої схожа на колону. Дерева утворюють щільну завісу, що захищає від вуличного шуму і візуально розширює простір.

Туя західна колоновидна зростає досить швидко, але щорічний приріст може варіювати в залежності від сорту і догляду. Виростає до 5 метрів.

Найбільш невибаглива - туя західна колоновидна колумна. Вона не боїться морозів і посухи, не потребує формуючого підстригання. На відміну від найближчих родичів, може виростати до 10 метрів у висоту.

Оригінальні композиції утворює туя колоновидна з кулястими видами, що добре видно на фото.

Кулясті

Кулясті туї ростуть дуже повільно (щорічний приріст - не більше 8 сантиметрів), розростаючись рівномірно в усі боки, завдяки чому навіть без обрізки набувають форму кулі. Лише досить рідко потрібно підрізати деякі гілки, які вибиваються із загальної маси, щоб надати рослині досконалий вигляд.

Зазвичай кулясті туї висаджують групами, облаштовуючи альпійські гірки і кам'яні сади. Низькорослі рослини використовують на клумбах і міксбордерах, вирощують в контейнерах.

Найвідоміші сорти - Даніка, Глобоза.

Карликові

Ця група об'єднує мініатюрні повільно зростаючі чагарники, які не потребують багато місця. Зазвичай карликові туї ростуть в північних (в тому числі і полярних) регіонах, але зустрічаються і в південних областях.

Компактними рослинами прикрашають міксбордери і альпійські гірки, оформляють садові доріжки.

Найбільш популярні сорти - Даніка, Глобоза.

Завдяки різноманітності форм і здатності легко переносити стрижку - туї є ідеальним матеріалом для ландшафтних дизайнерів, дозволяючи втілювати в життя креативні ідеї. Вони підходять як для міських парків, так і для дачних ділянок.

Посадка і догляд за туями. Вирощування туї в домашніх умовах

Туя - вічнозелений хвойник, який користується особливою любов'ю у ландшафтних дизайнерів. Вона дозволяє створювати живі огорожі і унікальні фігури, які стануть прикрасою саду.

У природних умовах рослини можуть досягати 70 метрів у висоту, а діаметр стовбура - 6 метрів. У культурі висота не перевищує 10-11 метрів.

Молоді рослини покриті голчастими листками, які з віком поступово замінюються лускоподібний листям.

Туя має безліч переваг:

  • невибаглива в догляді;
  • цілий рік зберігає декоративний вигляд;
  • легко переносить спеку, посуху і морози;
  • стійка до хвороб і атак шкідників;
  • стійка до загазованого міського повітря;
  • видає приємний аромат і знищує хвороботворні мікроорганізми.

Туя має безліч видів і сортів, що розрізняються розмірами, швидкістю росту, формою крони, забарвленням листя, вимогами до умов зростання, що дозволяє кожному садівникові вибрати оптимальний варіант для себе.

Серед величезної кількості сортів найбільшої популярності набули туя Брабанта, туя Смарагд і Голден Смарагд, Даніка, Зебріна, Корнік.

Посадка туї

Багато людей запитують, чи можна садити тую у дворі будинку, оскільки з цим деревом пов'язано безліч прикмет. Туя символізує безсмертя і світлу пам'ять, через що її часто висаджують біля могил. Але, крім негативних прикмет, відомі і позитивні.

Тую називають деревом життя, оскільки вона:

  • захищає мешканців будинку від поганої енергії, псування і зурочення;
  • виганяє злих духів;
  • проганяє недоброзичливців;
  • допомагає виявити підступні плани і інтриги;
  • сприяє розкриттю талантів і прояву індивідуальності;
  • оберігає сімейне щастя.

Якщо ви все ж вирішили зайнятися вирощуванням туї, то бажано надати перевагу низькорослим сортам. Вважається, що негативні прикмети працюють тільки в тому випадку, якщо дерево виростає вище будинку.

Коли починати посадку?

Висаджують саджанці в будь-який час (виняток - зимовий період). Досвідчені садівники стверджують, що найкраще здійснювати посадку туї навесні, щоб вона встигла до зими пристосуватися до навколишніх умов і добре вкоренитися. Але в спекотних областях бажано займатися посадкою туї восени.

До весняної посадки приступають після прогрівання грунту і закінчують до розкриття листя на деревах, а осінню здійснюють після того, як почнеться листопад, але до заморозків. Бажано, щоб денна температура повітря не перевищувала 20 градусів, а нічна була не меншою 10 градусів.

Вибір місця

Перед тим, як посадити тую, потрібно підібрати злегка затінене місце, захищене від протягів і пронизливих вітрів. Прямі сонячні промені стають причиною в'янення рослини, а нестача сонця призводить до втрати яскравості забарвлення.

Туї ростуть на будь-якому грунті, але максимальну декоративність набувають на субстраті, що складається з дерну, піску і торфу. Краща слабка або нейтральна кислотність. У лужний грунт рекомендується додати хвойний опад, листовий компост, торф або тирсу.

Етапи посадки

Посадку туї здійснюють в декілька етапів:

  • викопують яму на метр в глибину і ширину, щоб в неї вільно вмістився земляний ком;
  • дно присипають деревним попелом, змішавши її з землею;
  • ставлять саджанець в ямку (потрібно простежити, щоб коренева шийка розташовувалася на рівні з поверхнею грунту або була трохи вище);
  • порожні місця засипають землею, яка в рівних співвідношеннях змішана з торфом і піском;
  • грунт притоптують;
  • рослину рясно поливають.

Вищеописаний спосіб посадки туї підходить для саджанців із закритою кореневою системою. При відкритій кореневій системі саджанець потрібно попередньо помістити в прохолодну воду (але не крижану), де він залишається до тих пір, поки не перестануть виходити бульбашки повітря. Перед посадкою коріння обробляють стимуляторами, що поліпшують коренеутворення (гетероауксин, корневін), а крону - антистресовими засобами (епін, бурштинова кислота).

Якщо посадкою займаються навесні, то в яму вносять добриво, восени цього робити не потрібно. Якщо грунт на ділянці сильно зволожений, то на дно насипають дренаж, щоб запобігти загниванню коренів.

Відповідь на питання: «На якій відстані садити туї?» - Залежить від розмірів рослини і мети посадки. Між невеликими чагарниками залишають метрову відстань. При посадці туї Смарагд та інших високорослих сортів необхідно дотримуватися 4-5-метрову дистанцію. Створюючи зелені коридори або живі огорожі, саджанці будь-яких сортів висаджують на метровій відстані.

Як красиво посадити туї можна подивитися на фото.

Догляд за туями

Догляд за туями в домашніх умовах включає:

  • своєчасний полив;
  • щоденне зрошування;
  • дворазові підгодівлі;
  • періодичну прополку;
  • мульчування;
  • регулярну стрижку.

Вирощування і догляд за туями не потребує багато часу і сил, проте дозволить надати ділянці особливий стиль і шарм.

Полив

При відсутності дощів рослини навесні поливають щотижня, а влітку - двічі або тричі на тиждень. За раз потрібно виливати не менше відра води. Полив здійснюють в ранковий або вечірній час. За дефіциту вологи верхівка дерева жовтіє, а лусковидні листочки осипаються. При застої вологи можливе загнивання кореневої системи.

Зрошення

Щоб крона мала яскраве забарвлення та приємний аромат, догляд за туями повинен включати щоденне зрошування.

Прополка

Роблячи прополку, розпушують ґрунт і видаляють бур'яни. Слід врахувати, що коріння розташовується біля самої поверхні, через що потрібно виявляти підвищену обережність.

Мульчування

Щоб утримати вологу, пригальмувати ріст бур'янів і забезпечити рослину додатковим харчуванням, вдаються до мульчування. Як матеріал для мульчі можна використовувати горіхову шкаралупу чи пофарбовану тирсу, це додасть особливого колориту саду.

Підживлення туї

Первинну підгодівлю туї здійснюють після посадки, обробляючи рослини природними стимуляторами росту (Епін або Циркон), які прискорюють укорінення і забезпечують опірність захворюванням.

Надалі здійснюють підживлення двічі за сезон:

  • навесні (у травні) - розводять сульфат калію у воді і використовують для поливу;
  • влітку (в серпні) - в грунт закладають гранули для хвойних.

Не варто застосовувати добрива для туї восени. Під впливом добрив почнеться інтенсивне зростання гілочок, але вони не встигнуть одерев'яніти і загинуть від морозів.

Підгодовуючи туї, необхідно дотримуватися балансу. При нестачі поживних речовин рослини втрачають декоративність і погано зимують, а при надлишку - сильно розростаються, через що потребують частих підстригань.

Якщо в посадкову яму внесли достатню кількість добрив, то підгодовувати саджанець починають не раніше, ніж на третій рік.

Стрижка

Перші два роки не рекомендується обрізати туї, щоб дозволити їм прижитися і піти в зростання. На третій рік видаляють засохлі і слабкі пагони, регулюють густоту крони.

Основну обрізку роблять в квітні, а потім коригують форму в залежності від наміченої цілі. За раз можна обрізати більше третини довжини пагона. Якщо проігнорувати цю рекомендацію, то рослина стане слабкою і може зачахнути.

Кількість стрижок залежить від швидкості росту. Повільно зростаючим рослинам достатньо весняної стрижки, середньорослі обрізають додатково в кінці літа, а швидкозростаючі для збереження привабливого вигляду вимагають регулярної корекції.

Початківці садівники можуть надати кроні кулясту, кубовидну, колоновидну або каскадну форму. Отримавши певні навички, можна «створювати» тварин і казкових персонажів.

Як підготувати хвойники до зимівлі?

Догляд за туями восени включає обов'язковий полив, оскільки розвиток рослин, хоча і більш повільний, але триває і в зимовий час.

Перші п'ять років саджанці вимагають утеплення. Їх накривають спеціальними чохлами, нетканим спанбондом або поліетиленовою плівкою, формуючи кокон. Пристовбурні круги прикривають опалим листям.

Приступаючи до догляду за туями навесні, листя прибирають. Але для цієї роботи слід підібрати похмурий день, щоб коріння не отримали опік.

Використання туї в ландшафтному дизайні - як легко прикрасити територію навколо будинку

Туя - вічнозелена рослина, яка завдяки необмеженим можливостям займає провідне положення в дизайні саду. В культурі вирощують 5 видів, серед яких є як великі дерева, так і карликові чагарники.

Чому туя приваблює садівників? Посадка туї у дворі будинку має кілька переваг:

  • безліч сортів, що характеризуються різноманітністю форми, розмірів і забарвлення;
  • стійкість до морозів і посухи;
  • несприйнятливість до хвороб і атак шкідників;
  • здатність рости в загазованій міській атмосфері;
  • невибагливість у догляді;
  • приємний аромат, завдяки якому рослини знищують патогенні мікроорганізми і захищають від легеневих захворювань.

Вічнозелені хвойники не втрачають своєї декоративності і взимку, оживляючи сумовиту чорно-білу картину. Вони органічно вписуються в будь-який ландшафт, можуть відігравати домінуючу роль в композиціях або служити в якості фону для інших рослин, гармонійно їх доповнюючи.

Ці аристократичні рослини, які раніше використовувалися для прикраси палацових парків, чудово виглядають як на невеликих присадибних ділянках, так і в міських скверах. Вони надають показності і стильності офісам та адміністративним будівлям, торговим та освітнім установам, очищають оточуюче повітря.

Початківці садівники цікавляться, на якій відстані садити туї. Щоб відповісти на питання, необхідно визначитися з метою посадки і сортом. При групових посадках між рослинами слід залишати не менше 4 метрів простору. Якщо необхідно створити живу огорожу, то саджанці висаджують на відстані метра один від одного. Під час висадки Смарагда дистанцію можна скоротити до 70 сантиметрів.

Ідеї ​​для саду

Використання туї в ландшафтному дизайні не має обмежень:

  • облаштування живих огорож і лабіринтів;
  • огородження доріжок і алей;
  • організація вічнозеленого масиву і ландшафтних терас;
  • створення топіарія і живих скульптур;
  • оформлення рокаріїв, кам'яних садів і альпійських гірок;
  • прикраса берегів штучних водойм;
  • розмежування і зонування окремих частин саду.

Жива огорожа з туї захистить сад від сторонніх очей і пилу, а також послабить вуличний шум. Якщо посадити дерева рядами, то вони розділять територію і утворять тінисті алеї, що захистять від палючого сонця.

Художня обрізка туї здатна надати рослинам різноманітну форму, починаючи з геометричних форм (куль, кубів, пірамід і колон) і закінчуючи фігурами тварин, людей, казкових персонажів, транспорту, залежно від фантазії дизайнера.

Взаємозв'язок форми крони та її призначення

Залежно від призначення в ландшафтному дизайні хвойники поділяють на кілька груп:

  • солітерні - висаджують поодиноко;
  • відформатовані - дерева, якими прикрашають тераси і міні-парки;
  • чагарникові - великі чагарники, з яких створюють живі огорожі та високі бордюри;
  • карликові - можливе різнопланове використання;
  • різнокольорові - виділяються незвичайним кольором лускатих листочків;
  • топіарії - створення композицій з фігурними рослинами.

Утім  цей поділ умовний, оскільки  політ фантазії дизайнера не має кордонів. У деяких проектах чагарники висаджують на клумби і тераси, а з солітерних рослин створюють живоплоти на великих територіях.

Місце туї в дизайні саду також залежить від розмірів і форми крони:

  • Високі дерева з пірамідальною і колоновидною кроною - кращий вибір для живоплотів, оформлення алей і солітерних посадок, створення топіарія.
  • Кулясті рослини - ідеальний варіант для групових посадок і зонування, для створення кам'яних садів і оформлення садової доріжки.
  • Карликові сорти ідеально виглядають на невеликих присадибних ділянках. 

Але нерідко їх використовують для оформлення великих територій при облаштуванні японського саду каменів, рокарія, альпійської гірки, міксбордера, рабатки, квіткових клумб, щоб створити живописні композиції, використовують в дизайні сходів. На газоні такі рослини утворюють красиві композиції з каменями і міні-фонтанами, що надає неповторність і оригінальність ландшафту.

Основні види і їх застосування

Для оформлення живоплотів і вхідних груп в основному використовують тую Брабанта завдяки невибагливості і швидкому зростанню. Ідеальним вибором для поодиноких посадок стануть Брабант і 10-метровий гігант Корнік, що відрізняється пишною кроною і різноманітністю відтінків.

Туя Смарагд, що має правильну пірамідальну форму, щільну крону і високе зростання (до 6 метрів), підходить для солітерних посадок, для топіарія і живоплоту. При облаштуванні бордюрів найкраще віддати перевагу карликовим сортам (Даник, Тіні Тім і Глобоза)). Вони окреслять контур доріжок і додадуть завершенності садовій композиції. Карликові туї нерідко висаджують у контейнери, якими прикрашають тераси, веранди, альтанки, балкони, лоджії.

Яскраві композиції з туй

Тую в саду висаджують як поодиноко, так і групами. Гармонійно поєднуються кулясті рослини колоновидними і пірамідальними, зелені з золотисто-жовтими і блакитними. Комбінація різних відтінків дозволяє надати клумбі оригінальний колорит.

Кращими сусідами для туй стануть інші хвойники: ялини, сосни і ялівці. Ефектні ландшафтні композиції утворюють туї спільно з листяними рослинами: барбарисом, дерном, бруслиною, самшитом. Не рекомендується садити біля туй модрину, черемху і березу, оскільки вони діють один на одного гнітюче.

Вибираючи сусідів, слід надати перевагу тим рослинам, коріння, яких йдуть углиб, оскільки коренева система туй розташовується поверхнево.

Можна висаджувати біля хвойників і квітучі рослини. Найбільш ефектно виглядають з туями троянди і гортензії, надаючи ділянці схожість з середземноморським садом. Оригінальні композиції утворюють з рододендроном, магнолією, пузиреплодник, бузоком, спіреєм, вейгелой, гібіскусом, дельфініумом, маком, ірисами, чагарниковими формами клематиса. А ось півонії, жоржини і айстри не люблять сусідства з туями.

Приховати оголену землю між рослинами допоможуть почвопокривні культури і невеликі чагарники: моховинка, чебрець, ломикамінь, єрика, лаванда, барвінок, петунія, братки, герань, хоста. Ефектно доповнять композицію камені різних розмірів, кольорів і фактур.

Особливості догляду

Вирощування туї не займе багато часу і сил, оскільки ці рослини невибагливі до умов зростання. Але якщо ви бажаєте, щоб хвойники постійно зберігали декоративний вигляд, то необхідно приділити їм трохи уваги.

Догляд за туями повинен включати:

  • полив (1-2 рази на тиждень);
  • дощування крони (1-2 рази на день);
  • підгодівлю (двічі на рік);
  • стрижку (1-2 рази на рік).

Доглянуті рослини стануть яскравим акцентом ландшафту і допоможуть зняти втому після трудового дня.

Інтернет-магазин саджанців і насіння ТМ Добродар пропонує саджанці туї в асортименті - купити імпортні та українські відібрані сорти в нашому розпліднику ви можете з доставкою поштою або перевізниками в будь-який регіон України.