Обери свій подарунок
Замовлення каталогу
Кошик: 2 (товарів)
Товарів на суму 237.40 грн
Хризантема Зідане (Zidane)
139.49грн
Томат Пенолло дель везувіо (Pienno del vesuvio)
97.91грн
Оформити замовлення

Картопля для посадки: сорти, види, терміни дозрівання насіннєвої картоплі.

Картоплю не даремно називають «другим хлібом». З неї готують різноманітні страви, без яких не обходиться раціон жодної родини.

Хоча картоплю можна купити в будь-якому продуктовому магазині, багато людей вважають, що краще виростити бульбу своїми руками, це гарантує екологічну чистоту  кінцевого продукту. Але, щоб отримати рясний і смачний врожай, необхідно правильно вибрати сорти картоплі і забезпечити рослинам оптимальні умови для вегетації.

Кращі види картоплі відповідають декільком вимогам, в число яких входять:

  • висока врожайність;
  • відмінний смак;
  • привабливий зовнішній вигляд;
  • стійкість до хвороб і шкідників;
  • здатність адаптуватися до несприятливої ​​погоди;
  • невибагливість у догляді.

Найкраще купувати районовану насіннєву картоплю, що дозволить отримати максимальний врожай. Знамениті голландські сорти в невідповідних для них кліматичних умовах зазвичай не виправдовують очікувань городників.

Варто врахувати, що не існує найбільш врожайного сорту картоплі. Основний показник, такий як врожайність - може варіюватись, оскільки він залежить від різних чинників:

  • погодних умов;
  • складу ґрунту;
  • агротехніки вирощування картоплі;
  • підгодівлі.

У нашому каталозі товарів представлені кращі українські сорти насіннєвої картоплі різних строків дозрівання, а саме:

  • Надранні - можна ласувати молодою картоплею вже через 35-50 діб: Дума, Серпанок, Славута, Вимір, Арія;
  • Ранні - можна використовувати в їжу вже через 50-60 діб: Каррера, Бео, Голдмарі, Корсика, Межирічка, Міа, Нагорода, Прада, Сантарка, Святкова, Фея, Циганка, чарунка, Взірець;
  • Середньоранні - дозрівають через 60-80 діб: Щедрик, Арізона, Воларе, Гармонія, Ікарус, Лодін, Людмила, Медісон, Мирослава, Міранда, Нікс, Оркестру, Скарбниця, Смуглянка, Сорая, Фортус, Злагода, Партнер, літати, Ред Скарлетт, Росава;
  • Середньостиглі - придатні для приготування вже через 80-100 діб: Кімерія, Аніка, Арсенал, Княгиня, Околиця, Случ, Солоха, Фактор, Фонтані, Фотинія, Хортиця, Челленджер;
  • Середньопізні - бульби виростають через 100-120 діб: Ведруска, Евростарч, Звіздаль, Пальчики, Пікассо, Червона Рута, Фламенко, Сифра, Моцарт;
  • Пізні - термін дозрівання понад 120 діб: Слов’янка, Тетерів.

Ранні сорти картоплі дають врожай в найкоротші терміни, але лежкість у них низька. Тому їх вирощують для літнього вживання. Для тривалого зберігання найкраще підходять пізні сорти картоплі, які зберігають смакові якості досить тривалий термін. Один з кращих пізніх сортів - Слов’янка. З нього роблять навіть заморожені напівфабрикати.

Найчастіше при неможливості визначитися з вибором, ми рекомендуємо купувати суміш сортів, таке рішення має істотну перевагу - при будь-якій погоді ви отримаєте добрий врожай і зможете вибрати оптимальний сорт для своїх цілей. 

Огляд сортів

Всі відомі сорти картоплі в залежності від схильності до розварювання поділяють на 4 типи:

  • А. М'якуш щільна і пружна, містить багато сухих речовин і мало крохмалю, зберігає свою форму і не розварюється. Підходить для смаження, приготування картоплі фрі, чіпсів і салатів.
  • В. М'якуш відносно щільна, злегка борошниста, трохи водяниста, майже не розварюється. Використовують для салатів, приготування перших страв, смаження.
  • С. М'якуш водяниста, нещільна, борошниста, добре розварюється. Дуже добре підходить для варіння.
  • D. М'якуш дуже м'яка з вираженою борошнистістю, не водяниста. Містить багато крохмалю і мало сухих речовин. Під час варіння «розсипається». Ідеальний варіант для приготування пюре.

Визначити вміст крохмалю в картоплі можна самостійно. Для цього розрізають бульбу на дві частини і труть їх одна об одну. При низькій концентрації крохмалистих речовин на поверхні з'являться крапельки води, а при високій - буде помітний крохмальний наліт і половинки злипнуться.

На підставі цієї класифікації зробимо невеликий огляд сортів картоплі залежно від їх призначення. Але варто врахувати, що для кожної людини кращі сорти картоплі можуть бути різними. До того ж смакові якості одного і того ж сорту можуть змінюватися під впливом погоди і особливостей ґрунту, а також умов транспортування і зберігання.

Картопля для пюре

Щоб картопляне пюре було пишним і ніжним, необхідно використовувати спеціальні сорти картоплі з пухкою м'якоттю, вміст крохмалю близько, або перевищує 15%, що сприяє кращому розварюванню. Зазвичай така картопля має жовту скоринку.

Кращі сорти картоплі для варіння - Межирічка, Мирослава, Звіздаль, Взірець, Міа, Лодін. Їх можна використовувати і для запікання.

Межирічка

Сорт, що дає ранній врожай. Бульби округлі з поверхневими вічками. Шкірочка рожева, м'якуш біла. Концентрація крохмалю - до 14%.

Межирічка стійка до більшості захворювань. На півдні України може за сезон давати два врожаї.

Мирослава 

Високоврожайний сорт картоплі середньо пізнього терміну дозрівання. Бульби великі (80-140 г), рівні, овально-круглі, з поверхневими малопомітними очками. Шкірочка кремова або жовта, м'якоть біла з кремовим відтінком. Концентрація крохмалю - 13-18%. Бульби багаті вітамінами, амінокислотами, білком.

Мирослава стійка до основних хвороб, володіє відмінною транспортабельністю і лежкістю. В процесі зберігання не втрачає товарних і смакових якостей.

Звіздаль

Сорт картоплі середньо пізнього терміну дозрівання. Бульби овально-круглі, шкірка рожева, по ній розкидані неглибокі червоні очі. Важать 80-100 грам. М'якуш кремова.

Звіздаль рідко піддається захворюванням і атакам шкідників.

Взірець

Ранній сорт, що характеризується дружніми рівномірними сходами і дає високі врожаї. Урожайність зберігається навіть в стресових умовах.

Бульби овально-круглі, з жовтою шкіркою і поверхневими вічками. Містять 15-16% крохмалю. Мають відмінний смак, належать до типу розварювання В, м'якуш майже не темніє.

Взірець стійкий до посухи, більшості захворювань і нематоди. Добре зберігається.

Міа

Картопля раннього терміну дозрівання. Бульби округло-овальні, шкірка жовта і гладка, вічки дрібні. Вага 100-130 грам. М'якуш темно-жовта, майже не темніє. Концентрація крохмалю --- 13,5-15,5%.

Міа має гарну лежкість (94%) і відрізняється високою стійкістю до раку картоплі і нематоди.

Лодін

Середньоранній сорт. Бульби овально-продовгуваті. Шкірка жовта, гладка, з поверхневими вічками. М'якуш жовта, напівтверда, належить до типу розварювання А/В. Картопля підходить для всіх видів переробки. Особливо смачна виходить при варінні і запіканні.

Лодін стійкий до картопляної бородавки і вірусних захворювань. Чудово підходить для тривалого зберігання.

Салатна картопля

Сорти картоплі, призначені для салатів, характеризуються зниженим вмістом крохмалю (менш ніж 15%) і низькою калорійністю. Вони не розварюються і не розсипаються, зберігають смакові якості в холодному вигляді. М'якуш у них пружна не мучниста, при термообробці не змінює колір, шкірка зазвичай рожева. Краще віддати перевагу сортам з тонкою шкіркою і неглибокими вічками. Салатні сорти використовуються і для приготування перших страв.

Картопля для смаження

Смажити рекомендується картоплю з низьким вмістом крохмалю (тип А/В) і високою концентрацією сухих речовин, завдяки чому скибочки темніють, відмінно зберігають форму і не розпадаються.

Кращі сорти картоплі для смаження - Ведруска, Княгиня, Скарбниця, Пальчики, Евростарч. Вони також рекомендовані для приготування картоплі фрі.

Евростарч

Середньопізній сорт. Під кожним кущем налічують від 7 до 12 овально-округлих, великих (маса - 90-170 грам) картоплин. Шкірка жовта, дрібносітчаста, з нечисленними неглибокими вічками. М'якуш біла, не темніє. Концентрація крохмалю - 12-13%.

Картопля відрізняється чудовим смаком, належить до типу розварювання C / D. Підходить для варіння, смаження, запікання, приготування картоплі фрі і чіпсів.

Евростарч рідко хворіє, майже не пошкоджується шкідниками, стійкий до несприятливих погодних умов, зростає навіть на бідних ґрунтах. Виділяється чудовою лежкістю (96%).

Княгиня

Середньостиглий високоврожайний сорт, отриманий при схрещуванні Слов'янки і Беллароза. Стійкий до більшості захворювань.

Скарбниця

Сорт середньо раннього терміну дозрівання, що дає рекордні врожаї. Під кущем утворюється 10-13 овальних, рівних за розміром картоплин. Шкірка кремова, трохи шорстка, вічка поверхневі. М'якуш світло-жовта, містить каротиноїди і 12,5-13% крохмалю. Бульби не розварюються, належать до типу А.

Стійкий до основних хвороб, придатний для механізованої обробки, має гарну лежкість.

Ведруска

Середньопізній сорт. Бульби округлі, з рожевою шорсткою шкіркою, важать 90-100 грам. М'якуш біла, містить 18% крохмалю.

Ведруска має стійкість до більшості захворювань.

Пальчики

Середньопізній сорт. З кожного куща збирають до 15 великих довгастих бульб, за що і отримав свою назву. Шкірка жовта, м'якоть кремова. Вміст крохмалю - 16-17%.

Картопля дає хороші врожаї незалежно від типу ґрунту і погодних умов. Зберігається близько 5 місяців.

Картопля для чіпсів

Картопляні чіпси - відмінний вибір для перекусу. Але щоб вони були хрусткими і тримали форму, недостатньо дотримуватися технології приготування. Важливо вибрати відповідний сорт картоплі. Для нього мають бути характерними круглі рівні бульби (оптимальний розмір --- 4-8 сантиметри) з поверхневими вічками, стійкі до механічних пошкоджень. Також потрібно звернути увагу на хімічний склад: картопля для чіпсів характеризується високим вмістом сухих речовин і низьким - крохмалю, завдяки чому скибочки вбирають мінімум масла при смаженні, що дозволяє уникнути підвищення калорійності страви.

Оригінальні сорти

Любителям незвичайних сортів, які бажають здивувати близьких, ми пропонуємо придбати сорти - Смуглянку, Циганку, Солоху і Хортицю. Страви з них мають ефектний вигляд і стануть прикрасою святкового столу.

Смуглянка

Належить до середньоранніх сортів. Бульби округло-овальні, рівні і гладкі. Важать 100-150 грам. Свою назву сорт отримав за оригінальне забарвлення шкірки - темно-синій з фіолетовим відливом. М'якуш кремова або біла, не темніє.

Смуглянка характеризується високою концентрацією вітамінів, білків, амінокислот. Належить до сильно крохмалистих сортів (16-20%). Тому бульби при приготуванні розсипаються і «тануть» в роті. Дуже добре підходить для варіння в «мундирі», пюре, тушкування, запікання.

При гарному догляді і сприятливих кліматичних умовах з кожного куща можна отримати 10-12 великих бульб. Істотно знижується врожай, якщо посадити картоплю на бідних ґрунтах, оскільки вона дуже чутлива до його поживності.

Смуглянка стійка до шкідників, хвороб, механічних пошкоджень, температурних перепадів. Володіє відмінною лежкістю (94%).

Циганка

Дозріває в ранні терміни. Сорт недарма отримав свою назву. Стебла у нього темні, з синюватим відтінком, а шкірка - синювато-фіолетова.

Бульби округло-овальні, гладкі й рівні. Важать 100-130 грам. Вічка поверхневі.

Смак ніжний і насичений. Завдяки низькій концентрації крохмалю (до 14%) не розварюється. Картоплю смажать (в тому числі і у фритюрі) і запікають, з неї готують салати. Використовується в дієтичному і дитячому харчуванні.

Циганка відрізняється високою стійкістю до більшості захворювань і відмінною лежкістю (94%).

Хортиця

Сорт середньораннього терміну дозрівання. З кожного куща збирають 12-15 округло-овальних бульб. Хортиця має унікальне забарвлення і незвичайний смак з відтінком горіха, через що вона є делікатесом. Підвищується її харчова цінність завдяки високому вмісту крохмалю (близько 20%). Пюре з Хортиці вразить ваших гостей як чудовим смаком, так і оригінальним видом.

Шкірка у Хортиці червона, а м'якоть - рожева. Колір м'якуші зберігається і після теплової переробки. Але не варто переживати, що сорт отриманий методом генної інженерії. Подібний окрас дає природний пігмент антоціан, який селекціонерам вдалося отримати, схрещуючи дикі екваторіальні сорти картоплі.

Бульби, крім вітамінів і каротиноїдів, багаті антиоксидантами. Ці речовини зв'язують вільні радикали і блокують реакції окислення, завдяки чому загальмовують процеси старіння, а також виводять з організму радіонукліди. При регулярному вживанні незвичайної картоплі можливо звести до мінімуму ризик розвитку гіпертонії, атеросклерозу і раку, та в цілому допоможе істотно поліпшити здоров'я.

Хортиця не зазнає нападу нематоди і не хворіє на рак картоплі.

Солоха

Ще один оригінальний сорт середньо раннього терміну дозрівання. Під кущем зазвичай виростає 12-15 округло-овальних бульб з фіолетовою шкіркою.

М'якуш насичена крохмалем (близько 20%), володіє горіховим смаком і унікальним антоціановим забарвленням, що зберігається після термічної обробки.

Солоха, як і Хортиця, отримана природним шляхом і містить тільки природні пігменти. Вона також уповільнює старіння, очищає організм від радіонуклідів і служить для профілактики хвороб.

Переваги покупки у нас

У каталозі інтернет-магазину Добродар представлено понад 20 сортів картоплі, які:

  • акліматизовані до погодних умов України;
  • стійкі до більшості поширених захворювань, включаючи фітофтороз і рак;
  • не піддаються атакам паразитів (дротяників, нематоди);
  • дають високі врожаї;
  • характеризуються різним вегетативним періодом, що дозволяє отримувати врожай весь сезон;
  • мають відмінні смакові якості;
  • підходять для приготування різноманітних страв.

Ми пропонуємо широкий вибір кращих сортів найпродуктивніших етапів (еліта, супереліта) в будь-якій кількості (від кілограма). Ми регулярно проводимо різні акції, а також надаємо знижки за великі обсяги замовлень.