Обери свій подарунок
Замовлення каталогу
Кошик: 2 (товарів)
Товарів на суму 237.40 грн
Хризантема Зідане (Zidane)
139.49грн
Томат Пенолло дель везувіо (Pienno del vesuvio)
97.91грн
Оформити замовлення

Калинка-малинка.

 Назви українською та іншими мовами: малина, рубус

                  Наукова класифікація
Домен:                                         Еукаріоти 
Царство:                                      Рослини
Відділ:                                          Квіткові (Покритонасінні)
Клас:                                             Дводольні
Порядок:                                     Розоцвіті
Сімейство:                                  Рожеві
Підродина:                                 Розановые 
Трібо:                                           Rubeae
Опис:                                            Рубус
Вигляд:                                        Малина


Опис

Малина звичайна - листопадний напівчагарник з багаторічним кореневищем, з якого розвиваються дворічні надземні рослина висотою до півтора метрів. Кореневище звивисте, деревянистое, з множинними підрядними корінням, які створюють потужну розгалужену систему. Стебла прямостоячі. Пагони першого року трав'янисті, зелені з сизим нальотом, соковиті, покриті тонким, зазвичай частими мініатюрними шипами.

Листя овальні, чергові, черешкові, складні, з 3-7 яйцеподібними листочками, зверху темно-зелені, знизу білуваті, опушені дрібними волосками. Квітки білі, близько 1 см в діаметрі, зібрані в невеликі китицеподібні суцвіття, розташовуються на верхівках стебел або в пазухах листя. Пелюстки коротше часткою чашечки.

Згідно з ботанічним характеристиками плід малини взагалі не є ягодою. Це невеликі волосисті кістянки різної солодощі та аромату, зрощені на квітколоже в складний плід (многокостянку). Плоди, як правило, червоного кольору (від рожевого до насиченого бордового), однак зустрічаються сорту жовтого і навіть чорного кольору.

У середній смузі Росії малина квітне з червня по липень, іноді аж до серпня. Росте по вирубках, лісах, чагарниках, берегів річок. Часто розводиться в садах. Налічується близько 250 (за іншими даними-до 600) видів, розташованих переважно в Північній півкулі. У Росії ростуть близько 30 видів і декілька гібридів, які іменуються по-різному. Росія є лідером на світовому ринку по вирощуванню малини .

Історія і середовище існування

Дика малина була відома ще стародавнім грекам і римлянам. Перша згадка про неї як про культурному рослині зустрічається в працях стародавніх авторів, що відносяться до III ст. до н.е. У Західній Європі про малині як про садової культурі згадується лише в XVI в., а в Америці - тільки в XVIII в. 

У Росії малину з червоними і білими плодами почали культивувати з XVII в., хоча вона здавна вирощувалася в садах Москви, Новгорода, Володимира, Суздаля та ін., де завжди була бажаною культурою. Відомості про її сортах в Росії з'явилися на початку XIX в. У цей час у країні вже розводили сорти червоного, жовтого і чорної малини.

Поширена ця культура по всій європейській частині Росії, на більшій частині Сибіру, в горах Казахстану і Киргизії, по всьому Уралу, по вирубках, де утворює величезні плантації. Малина відноситься до нитрофильным рослинам-піонерам, тому вона першою з'являється на місцях лісових пожеж, лісосіках, з сухим, самим незручним місцях.

Встигають ягоди малини в різний час, в залежності від погоди. Часто можна побачити одночасно на кущі малини і стиглі ягоди, і зовсім зелені, і квітки. Масовий збір ягід випадає на серпень.


Харчова цінність

Плоди містять до 11 % цукрів (глюкозу, фруктозу, пентозу), сліди ефірного масла, пектинові і білкові речовини, слиз, вітаміни C, A, B, 1-2% органічних кислот (яблучна, лимонна, винна, саліцилова та ін.), спирти (винний, ізоаміловий, фенілетиловий), кетони, антоциан цианін, катехіни (d-катехін, l-епігаллокатехін); до 0,3 % дубильних речовин.

Застосування малини

Ягоди і дикорослих, і садових малини їдять свіжими, з молоком або вершками, варять з них варення, компоти, сиропи, киселі, мармелад, джеми, соки, пастилу, виготовляють настоянки, наливки, лікери, вино, прохолодні напої, начинки для цукерок, квас і т. д. Ягоди також сушать в теплих печах або в сонячні дні на горищах з жерстяної дахом. Сушені ягоди зберігають в сухому місці в банках або коробках. Малинові вина, настоянки, лікери відрізняються високими смаковими якостями.

Малина, на відміну від більшості ягід, не втрачає своїх корисних якостей навіть після теплової обробки.

У медицині сушені плоди вживаються як потогінний засіб, сироп - для поліпшення смаку мікстур.

У народній медицині використовуються ягоди і листя при застуді, грипі, як жарознижуючий засіб. У садової малині міститься набагато більше саліцилової кислоти, ніж в лісовій, тому вона більше корисна при застудах.

Малина - медоносна рослина. Завдяки тому, що квітка малини перевернув вниз, бджола, мають нектар, перебуває під природним навісом і може працювати навіть під час дощу. З нектару, зібраного з 1 га квітучої лісової малини, бджоли отримують 70 кг меду, а з 1 га садової малини - 50 кг. Малиновий мед містить 41,34 % левулезы і 33,57 % глюкози, володіє приємним запахом і смаком.

На Русі перш пили підбадьорливий взварец (узвар), приготований з ягід малини та журавлини.

Харчова цінність

У ягодах садової малини міститься до 11,5% цукру (глюкоза, фруктоза, сахароза), дубильні речовини, пектин (до 0,9%), клітковина (4-6%), антоціани, флавоноїди, мінеральні речовини та кислота. Малина - багате джерело летючих антибіотиків, що володіють антисептичними властивостями для лікування верхніх дихальних шляхів і попередження простудних захворювань.

У малині містяться фітонциди, згубні для золотистого стафілокока, суперечка дріжджів і цвілевих грибків. Завдяки вмісту в них пектинам ягоди малини виводять з організму продукти метаболізму.

За наявності в ній антиоксидантів, малина не поступається не однієї ягоді. Антиоксидантів-поліфеноли - це хімічні речовини, які сприяють підтримці здоров'я серцево-судинної системи.

У ягодах малини містяться органічні кислоти - лимонна, фолієва, фолієва, яблучна і саліцилова. Саме тому ягода використовується як протизастудні, потогінну і жарознижуючий засіб. Особливо хороша в цій якості сушена малина, що містить майже в 20 разів більше саліцилової кислоти, ніж свіжа. Також малина багата кислотою Элладжик, яка допомагає зупинити зростання ракових клітин.

Вітамін А, що знаходиться в малині, зміцнює нігті і коріння волосся. Малинный вітамін С виводить з організму надлишок рідини, зміцнює сполучну тканину, знижує рівень холестерину в організмі і зменшує ймовірність серцево-судинних захворювань, тому ягода дуже корисна при прояви целюліту. Також в ягодах містяться такі корисні вітаміни, як В1, В2, РР і провітамін А.

У малині містяться такі мікроелементи, як залізо, калій, мідь, кальцій, магній, кобальт і цинк. Заліза в малині більше, ніж в інших плодових культур (на 100 г ягід - 2-3,6 мг), крім вишні й аґрусу. Велика кількість заліза в малині визначає високу кровотворну здатність в організмі людини. Малина містить багато міді, а мідь входить до складу більшості антидепресантів. Тому є малину жменями корисно тим, хто перебуває на межі стресу.

Насіння малини містять бета-ситостерин і до 22 % жирної олії, завдяки чому малина знижує підвищений кров'яний тиск і рівень холестерину в крові, лікує і попереджає атеросклероз.

Лікувальне застосування

Листя малинових пагонів можуть використовуватися в свіжому чи сушеному вигляді для медичних цілей. Листя мають зміцнювальний властивості, а в гомеопатії використовуються для врегулювання менструальних циклів. Листя малини виростають в групи по три або п'ять штук, з нижньої сторони мають сріблясто-біле забарвлення.

Листя малини можуть використовуватися і як стимулюючий засіб. Висока концентрація таніну відповідає за зміцнюючий ефект рослини. Листя, заварені у вигляді чаю, приймаються під час вагітності, щоб попередити недолік грудного молока, усунути ранкові нездужання, зміцнити сечовий міхур і матку. Вони також використовуються при розладах травного тракту, захворюваннях дихальних шляхів, серцево-судинної системи, а також виразкових запалень ротової порожнини. Відомо також дію плодів малини як антиканцерогенов.

Відвар плодів лісової малини володіє потогінним і жарознижуючу дію, тому його призначають при простудних захворюваннях. Зміцнення стінок кровоносних судин - одне з основних властивостей малини. Якщо ви схильні до серцево-судинних захворювань, перенесли інфаркт або інсульт, намагайтеся вживати в їжу як можна більше цієї ягоди. У народній медицині використовують квітки, ягоди, листя і верхні гілки лісової малини. Настої з них покращують функцію кишечника, шлунку, надають антисептичну, потогінну, а також жарознижувальну, протизапальну і протиблювотну дію. Відвари з сушених ягід, а також з листя і молодих гілок садової малини як сильнодіючі жарознижуючу і потогінний засіб.

У багатьох селах при застуді вживають "малиновий чай", що складається з заварених верхівок пагонів лісової малини, на яких є листя, квіти і ягоди. Також добре допомагає при застуді чай з сушеної садової малини. У початковій стадії захворювання рекомендується випити перед сном протягом 1-2 годин 2 склянки гарячого малинового чаю: заварювати 2 столових ложки сухих ягід на 1 склянку кип’ятку, кип'ятити 5 хвилин, настоювати 10 хвилин.

Як ефективний засіб малина широко використовується для лікування гіпертонії, атеросклерозу, гастритів, колітів, недокрів'я, цинги. Слід з'їдати натщесерце по 1 склянці свіжих ягід.

При грипі, ангіні, простудних захворюваннях беруть настій із сухих ягід лісової малини: 100 г сировини заливають 3 склянками окропу, наполягають не більше 30 хвилин, потім проціджують. Приймають по 1 склянці на ніч як потогінний засіб. Також при ангінах і запаленнях гортані полощуть горло водними настоями з листя малини (1:20).

При опіках, вуграх, шкірних висипах використовують мазь з свіжого листя лісової малини: листя розтирають, віджимають сік і змішують з вазеліном або вершковим маслом (з розрахунку 1:4).

 Настій із сухого листя лісової малини: 15 г сировини заливають 1 склянкою крутого кип’ятку і наполягають 30 хвилин. - При колітах, кашлі, шкірних висипах п'ють цей настій по 2 столових ложки 3 рази на день. - При ангінах цим настоєм полощуть горло 4-5 разів на день.

Збір для лікування простудних захворювань: 2 столові ложки ягід лісової малини і 4 столових ложки трави материнки заварюють 2 склянками кип’ятку і наполягають 30 хвилин. Коли настій охолоне, його проціджують через подвійний шар марлі і п'ють підігрітим по 0,5 склянки 3—4 рази в день як відхаркувальний і потогінний засіб. Також як відхаркувальний засіб, засіб від кровохаркання, кашлю і бронхіту допомагає відвар з малинових листя: заварюють 2 столових ложки подрібненої сухої сировини 2 склянками кип’ятку, кип'ятять 10 хвилин, проціджують і п'ють в гарячому вигляді.

Противопростудный збір: 1 столову ложку сухих ягід малини і 1 столову ложку сухих квіток липи заварюють 2-3 склянками кип’ятку, кип'ятять на слабкому вогні 5 хвилин, охолоджують і проціджують через марлю. Відвар приймають теплим по 0,5 склянки 4 рази на день.

При дифтерії, кору у дітей використовують суміш ягід малини з квітками липи і листям латуку (1:2:1). Заливають 3 столових ложки суміші 4 склянками кип’ятку, наполягають 1 годину і проціджують; п'ють по 50 г 6 раз у день.

При лікуванні бронхіальної астми вживають відвари з коренів малини: 50 г коріння, зібраних під час цвітіння або пізньою осінню, заливають 0,5 л води, кип'ятять 30-40 хвилин на повільному вогні і приймають по 50-70 г 3-6 разів в день.

Як загальнозміцнюючий засіб при хворобах серцево-судинної системи добре діють плоди малини в суміші з плодів шипшини і листям чорної смородини, брусниці і берези (у рівних частинах). Їх заварюють, як чай, і п'ють по 100 г два рази в день до їди.

Для поліпшення травлення, при болях у шлунку, для підвищення апетиту, при поносах і як протиблювотну засіб у народній медицині вживають ягоди малини і приймають всередину водні настої листя малини (1:20).

Як засіб проти печії, болів і важкості в шлунку рекомендують настій з листя, квітів і молодих гілок малини: 1 склянкою кип’ятку заливають 2 столові ложки сировини, настоюють протягом 1 години і п'ють по 1/3 склянки 3 рази на день за 20 хвилин після їжі.

При лікуванні виразки шлунку і дванадцятипалої кишки рекомендується за 15 хвилин до їжі приймати по 0,5-1 столовій ложці малинового соку.

При геморої рекомендується робити примочки з настоянки листя і ягід малини: 2-3 столові ложки сировини наполягають з 2 склянками кип’ятку.

При вуграх, висипах, екземах та інших шкірних захворюваннях, для лікування бешихових запалень і для примочок на очі при блефаритах і кон'юнктивітах застосовують зовнішньо і всередину настій з листя і квітів. Для настоянки заливають 1 склянкою кип’ятку 10 г сухої подрібненої сировини, наполягають 0,5 години і проціджують.

При вугрової висипки на обличчі народна медицина вживає настої і відвари квіток малини. При боротьбі з вуграми корисні і свіже листя малини. Герпес в народі лікували гілками малини, для компресу на хворе місце накладали розжовану кашку з молодих гілок (промитих кип'яченою водою).

Під час ниркової коліки добре допомагають ванни з збору: листя малини - 20 г, гілки берези - 100 г, листя манжети - 10 г, трави сушениці болотної - 10 р. Заварюють суміш в 5 л кип’ятку, наполягають 1 годину, проціджують і виливають у ванну з гарячою водою.

При ревматизмі і поліартриті рекомендується настій з ягід малини, листя мати і мачухи і трави материнки (2:2:1). Заливають 2 столових ложки суміші 1 склянкою кип’ятку, наполягають 1 годину і проціджують. П'ють по 50 г 4 рази в день за півгодини до їди.

У народній медицині плоди малини і водні настої листя вживають при шлункових і кишкових кровотечах, рясних менструаціях.

При цукровому діабеті радять регулярно приймати сік зі свіжих плодів малини, спочатку по 50-70 г за півгодини до їди. При добрій переносимості дозу поступово збільшують до 1 склянки.

Як вітамінний засіб малину їдять у свіжому вигляді. Вона надзвичайно корисна при гіпо- і авітамінозах, при цинзі і недокрів'ї. Дуже корисний настій з рівних частин плодів малини і шипшини. Заливають 10 г суміші 1 склянкою кип’ятку, варять 15 хвилин на водяній бані, охолодити при кімнатній температурі 45 хвилин і приймають по 70 г 2-3 рази в день.

Малиновий настій (1-1,5 л), випитий протягом 2-3 годин, знімає неприємні відчуття при похміллі.

При неврастенії і неврозах застосовують як заспокійливу настій коренів і одревесневшіх гілок малини.

Малиновий чай - відмінний засіб для зняття неприємних симптомів при менструаціях і в передменструальний період. Він рятує від спазматичні болів і нудоти, пригнічує і тонізуючий ефект, налагоджує регулярний цикл менструацій. При дуже сильних менструаціях рекомендується суміш рівних частин листків малини, кори дуба, листя суниці, трави перстачу гусячого і деревію. 1 столову ложку суміші заливають 1 склянкою гарячої води, наполягають 5-6 годин і потім кип'ятять на слабкому вогні 15 хвилин. П'ють по 200 г в день протягом 5-8 днів.

Настоєм листків малини радять промивати слизову оболонку піхви при запаленні або лейкорее.

Відвар листків і квіток малини можна використовувати для приготування сидячих ванн при запаленні придатків. 50 г сухої подрібненої сировини заливають 1 літром гарячої води, кип'ятять протягом 15 хвилин, проціджують і розводять кип'яченою водою.

 Источник : по статьям Интернета.

 

насіння поштою, насіння поштою, насіння поштою по Україна +, куплю насіння поштою, купити насіння поштою, Світязь насіння поштою, квіти поштою насіння, насіння квітів поштою, магазин насіння поштою, магазин насіння поштою, насіння поштою кімнатних, квіти насіння поштою України, насіння рослин поштою, насіння поштою інтернет магазин, інтернет магазин насіння поштою, насіння інтернет поштою, насіння квітів поштою + по Україна, насіння поштою дніпропетровськ, насіння овочів поштою, насіння кімнатних рослин поштою, насіння поштою + по Україна дніпропетровськ, насіння кімнатних рослин поштою України, насіння поштою харків, насіння картоплі поштою, замовити насіння поштою, насіння поштою + по Україна харків, насіння поштою Інтерфлора, саджанці + і насіння поштою, сільський вісник насіння поштою, купити насіння поштою по Україна +, насіння картоплі поштою + по Україна, насіння кімнатних кольорів поштою, кімнатні квіти насіння поштою, луганськ насіння поштою, каталоги насіння поштою, насіння поштою каталог, екзотичні насіння поштою, Добродар насіння поштою, насіння овочів поштою + по Україна, насіння поштою + по Україна Інтерфлора, насіння конопель поштою, насіння поштою київ, насіння поштою + по Україна луганськ, замовити насіння поштою Україні, голландські насіння поштою, фірма насіння поштою, гелиос насіння поштою, донецьк насіння поштою, інтернет магазин насіння поштою України, насіння поштою + по Україна Світязь, насіння квітів, насіння оптом, цибулинні квіти поштою Я віддам Седекію, сад і город +, город, сад, садівництво, веб sedek ру, купити насіння, квіти + на дачі фото, квіти + на дачі, флос агрофірма, садовий світ, насіння овочів, російський город, насіння російський город, насіння огірків , багаторічник, насіння, агрофірма пошук, глива, глива вирощування, гриби гливи, насіння коноплі купити, саджанці, Аеліта агрофірма, Гавриш, сасіса, сасіса файлообмінник, квіти картинки, квіти фото, букет, букет квітів, квіти, погода + на завтра, + погода на місяць, погода + на тиждень, насіння поштою післяплатою, насіння полуниці поштою, насіння квіти купити поштою, купити насіння квітів поштою, насіння поштою + по Україна донецьк, насіння томатів поштою, насіння помідор поштою, насіння глоксинії поштою, насіння тютюну поштою, насіння полуниці поштою + по Україна, насіння поштою замовлення, замовлення насіння поштою, насіння троянд поштою, насіння тютюну поштою + по Україна, насіння глоксиній поштою + по Україна, голландські насіння поштою по Україна +, насіння екзотів поштою, замовлення насіння поштою Україні , петунія насіння поштою, насіння голландии поштою, насіння адениума поштою, каталог насіння поштою України, насіння трав поштою, насіння поштою огірки, кактуси насіння поштою, насіння екзотичних рослин поштою, насіння кактусів поштою + по Україна, насіння грибів поштою, насіння поштою по + Україна гелиос, букет, букет квітів, квіти, погода + на завтра, погода на місяць +, + погода на тиждень